Vijesti / Sport

Tko je Marko Rog? Priča o 'dečku iz Nedeljanca' teškom 16,5 milijuna eura

Tko je Marko Rog? Priča o 'dečku iz Nedeljanca' teškom 16,5 milijuna eura

Dvojbi više nema: Dinamov reprezentativac Marko Rog (21) dogovorio je svoje uvjete s Napolijem, klubom koji je u osamdesetim godinama prošlog stoljeća proslavio Diego Armando Maradona. Trebao bi se ovih dana priključiti novim suigračima! Iako je u petak navečer još bio na popisu putnika za Pulu i kandidirao je za nedjeljnu utakmicu s Istrom, tijekom noći i u rano subotnje ujutro trajali su pregovori, koji su, prema našim informacijama, službeno okončani na zadovoljstvo sve tri zainteresirane strane.

Dakle, Dinamo će na ime odštete od Napolija dobiti 16,5 milijuna eura plus dogovorene bonuse, a Rog će na jugu Italije zarađivati oko milijun i 300 tisuća eura godišnje netto! I to je svakako nepremostiv razlog zbog kojeg Dinamo nije mogao zadržati još jednog svog dragulja, iako su nam klupski čelnici nakon plasmana u Ligu prvaka u Salzburgu govorili kako će učiniti sve da Rog odigra još jednu Ligu prvaka u plavom dresu. Međutim, to je očito bilo neostvarivo i Rog, kao i Pjaca, odlazi na 'čizmu'...

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dečko iz Nedeljanca prvoligaški je nogomet počeo igrati tek prije dvije sezone! I to u Splitu, zanimljivo je da ga nitko u ovom zagorsko-zagrebačkom nogometnom bazenu nije prepoznao, nije u njemu vidio nadarenost. Sve dok se nije dokazao igrama u Splitu.

Pozornost javnosti privukao je izvrsnom partijom u pretkolu Europske lige protiv Černomoreca u ljeto 2014. godine. Tada su se o njemu raspisali svi mediji i doznali smo da je u Varaždinu igrao od 2005. godine. Napredovao je iz sezone u sezonu, igrajući u svim omladinskim uzrastima, a treneri su mu bili Težački, Herceg, Jagačić i Solomun.

Počeo u Varaždinu

Prije dolaska u Split, odigrao je 30 utakmica u Trećoj ligi za Varaždin i zabio je 17 golova kao vezni igrač, uz desetak asistencija! Iste je sezone, paralelno igrajući i u juniorskoj konkurenciji, zabio još sedam golova! A ključna utakmica za odlazak u Split bio je juniorski okršaj Varaždina i Splita (0:0), kad ga je 'snimio' sportski direktor Splita, Tonči Bašić.

Godinu dana ranije, Rog je bio na probi u Slavenu Belupu, međutim tamošnji su stručnjaci procijenili da - nije kapacitet za Prvu HNL! Kakvi 'slijepci'! Potom ga je želio i slovenski Zavrč, ali sve je to bilo neozbiljno, rekli su mu 'dođi pa ćemo vidjeti što će biti', no Rog se nije želio potucati po slovenskim selima za stotinjak eura i ostao je doma.

- Nekoliko mjeseci prije nego što je otišao u Split, nazvao sam direktora Lokomotive Božidara Šikića i upozorio sam ga na Roga. Šikić je hitro reagirao i odmah ga je želio odvesti na Kajzericu, ali bilo je kasno, Marko je već dao riječ Splićanima da dolazi u njihov klub – prepričao nam je trener Branko Ivanković okolnosti pod kojima je Rog iz Zagorja otišao u Dalmaciju, čudeći se kako nitko prije nije zapazio Rogov potencijal, pa tako Marko nema ni jedan jedini nastup za neku od omladinskih selekcija Hrvatske!?

Ljutiti Iniesta

- To je neshvatljivo! Nepojmljivo je da tako nadareni igrač nikad nije bio pozvan čak ni u jedan kamp ni jedne selekcije - ogorčen je Ivanković.

Međutim, prepoznao ga je Ante Čačić o odveo na Euro, gdje je Rog odigrao sjajnu utakmicu protiv Španjolske, zaustavivši velikoga Iniestu.

- Želio sam promijeniti dres s njim, ali Iniesta je odmah ljutito otrčao u svlačionicu. Nema veze, ovaj moj dres još mi je draža uspomena – rekao nam je Rog po povratku s Eura.

Nakon te utakmice, mladi je Zagorec postao metom velikih klubova, najbrži je bio Napoli i tamo će nastaviti karijeru.

Rog je, inače, u Varaždinu završio Opću gimnaziju, a nogometni mu je uzor Zinedine Zidane! Prošloga ljeta u Maksimir ga je, u tišini, doveo Zdravko Mamić, napunivši blagajnu Splita s odštetom od pet milijuna eura, bio je to najveći domaći transfer u povijesti Prve HNL!

Ali, znalo se da je to sjajno uloženi novac, vidjelo se da Rog ima nešto posebno, a nekako nas je načinom igre podsjetio na – Silvija Marića! S tim se slaže i 'Mara'.

Podsjeća na Silvija Marića

- U nekim smo stvarima vrlo slični, Marko voli okomito ići prema vratima, voli se ubacivati iz drugog plana, odigrati dvostruko dodavanje, hrabar je i agresivan, mnogo trči, zna zabiti gol... Odličan je igrač i veliki potencijal – biranim je riječima o Rogu govorio Marić, najavivši prije mjesec dana da će uskoro napraviti veliki transfer.

To se, eto, i dogodilo, Rog odlazi u Napoli! Nećemo ga, na žalost, vidjeti u Dinamovu dresu u još jednoj Ligi prvaka, ali veselit ćemo se njegovim nastupima za Hrvatsku. Marko Rog, jedan od ključnih igrača i nositelja budućnosti hrvatskog nogometa..

Dinamo je tako ostao dosta oslabljen, no do srijede 31. kolovoza pokušat će pojačati momčad za Ligu prvaka.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci